Hej Johan Vanselius, Butikschef på en av Linköpings mest hållbara matbutiker; ICA Maxi Linköping.

Hur kändes det att utnämnas som en av Linköpings mest hållbara matbutiker och vinna bäst på GRÖNT och VEGO?

Det kändes jättekul och inspirerande! Det är alltid kul när hårt arbete uppmärksammas.

Berätta hur du själv engagerar dig i hållbarhetsfrågor i din butik?

Hållbarhet drivs inte av bara några personer utan det är ett arbete som många bidrar till. Min roll är att kanalisera olika ideer och initiativ och omvärldsbevaka i ämnet. Vi är många som drivs av en stark utvecklingsanda och vi jobbar ständigt för att bli bättre.

Vad tycker du är roligast att jobba med kopplat till hållbarhet?

Att det, trots att vi som butik är relativt långt fram i arbetet med hållbarhet, känns som vi är i början av utvecklingen. Det finns så mycket mer att göra!

Vad är den största utmaningen/svårast?

Det är förmågan att se de små framstegen, när vi helst vill ta stora kliv varje gång. Vidare är det en utmaning att påverka hela kedjan från jord till bord.

Anser du att miljö- och hållbarhetsarbetet gör matbutiker mer attraktiva och uppskattas av kunder?

Ja! Kunderna uppskattar det väldigt mycket! Även medarbetare som är på anställningsintervju har uppmärksammat oss tack vare vårt hållbarhetsarbete, det är kul!

Ekologisk mat och dryck, hur ser du på den utvecklingen hos er?

Vi går mer och mer mot att ekologisk mat är det ”nya normala”. Tidigare delade vi upp ekologisk mat och grupperade det ihop, men nu är det självklart att det finns ett ekologiskt alternativ för kunden att välja på.

Hur arbetar ni för att få kunderna att välja mer grönt och vegetariskt?

Vi väljer att visa upp grönt och vegetariskt så ofta vi bara kan i vår marknadsföring. Vi har valt den bästa platsen i butiken för både frukt & grönt och vegetarisk mat!

Något ni vill passa på att skryta om, som ni är extra stolta över?

Vi skryter gärna om vårt hydroponiska växthus där vi odlar både sallad och kryddor från frö till färdig planta. När vi skördar plantorna är den första transporten vägen från växthuset till vår frukt & gröntavdelning; vi har kapat många transportmil på vägarna. Vi är i princip självförsörjande på de kryddor vi odlar i växthuset!

Nyfiken att veta veta mer? Ta del av Linköpings cityguide här. 

Du använder en föråldrad webbläsare. Sajten kommer inte fungera som förväntat i din webbläsare. Vänligen uppgradera din webbläsare för att öka din upplevelse och säkerhet.