Caroline Hellbacher, KRAV

Hur arbetar ni för att öka andelen eko i svenska livsmedelsbutikerna?

Vi på KRAV arbetar för att förmedla bilden av KRAV som en hållbarhetsmärkning som på ett enkelt sätt kan vägleda konsumenter till ett hållbart val. Vi menar att KRAV som märkning lever upp till flertalet hållbarhetsparametrar såsom ekologi, arbetsvillkor, tillsatser mm, detta underlättar för handeln både ur ett inköpsperspektiv men också utifrån kunderbjudande.

 

Hur ser utvecklingen för eko och KRAV inom dagligvaruhandeln ut idag?

Ekologiskt och KRAV-märka produkter har haft en stark utveckling under flertalet år vilket ledde till en råvarubrist på marknaden. Sedan några år tillbaka kan vi dock se en stagnation och till och med en tillbakagång och det är först nu under 2020 som vi kan se en svag ökning av försäljningen igen. Denna ökning beror till stor del på ökningar totalt sett på grund av pandemin och en ökad konsumtion av livsmedel hemma istället för på restaurang och café.

 

Vilken är den tuffaste utmaningen för er, kopplat till dagligvaruhandeln?

Eftersom ekologiskt och KRAV har haft det tufft de senaste åren ser vi att fokus har minskat generellt inom dagligvaruhandeln, detta har bland annat inneburit att artiklar har utgått och inte så mycket nyheter lanseras samtidigt som kampanjtrycket också verkar ha minskat. Detta leder till en negativ spiral som vi alla måste försöka vända.

 

Vad tycker du själv är viktigaste när du handlar mat?

Jag föredrar att e-handla då jag lätt hittar de varor jag behöver, handlingen blir mer planerad och jag köper inte lika mycket på impuls vilket innebär att jag kommer ihåg det mesta och inte handlar massa skräp. Det blir inte heller så mycket svinn och ofta blir maten både mer hållbar och hälsosam, vilket är bra både för min familj och plånboken.

 

Vilken är din egen favoritbutik – och varför?

Min favoritbutik är ICA Skeppet i Kungshamn. Den butiken är starkt förknippad med semester och lata dagar. Jag handlar gärna i butiker när jag är ledig och har mycket tid över.

Du använder en föråldrad webbläsare. Sajten kommer inte fungera som förväntat i din webbläsare. Vänligen uppgradera din webbläsare för att öka din upplevelse och säkerhet.