Linda Wass, Kung Markatta

Vilka frågor kopplade till hållbarhet är viktigast för Kung Markatta?

Hållbarhet är en väldigt hollistisk fråga där vi arbetar med alla nivåer; från råvaran på fälten, produktionen, transport till butik och ända tills konsumenten återvinner förpackningen hemma. De frågor som vi prioriterar allra mest är de som också har störst påverkan; Matsvinn, att öka andelen växtbaserat och att bevara det naturliga kretsloppet via ekologisk odling.

 

Hur kan det blir enklare för svenska konsumenter att hitta mer vegetariska produkter i butiken?

Det absolut viktigaste är att vi som leverantörer arbetar för att ta fram riktigt goda produkter för att inspirera till att äta mer vegetariskt men vi behöver också stöttningen från butikerna för att lyfta fram kategorin i butik. Att inspirera till second placements vid köttdisken, tillåta receptmaterial i hyllan och såklart lyfta fram produkterna på kampanj för att öka testköpen för de som är nyfikna.

 

Vilken är den tuffaste utmaningen för er, kopplat till dagligvaruhandeln?

Det händer massor av spännande inom växtbaserat och det sker en stor utveckling som gör utbudet för konsumenterna mycket attraktivare. Kategorin får mycket fokus men i och med att den fortfarande är liten i relation till köttdisken är hyllplatserna begränsat och där skulle konsumenten gynnas av att få in fler alternativ i hyllan.

 

Vad tycker du själv är viktigaste när du handlar mat?

Gå efter 3 grundpelare; Matsvinn, vegetariskt och ekologiskt. Det absolut viktigaste är att bara handla mat som också används, till exempel genom att vara kreativ med recept och fundera på om det går att byta ut ingredienser till sånt som redan finns hemma. Att byta över till växtbaserat är en otroligt stor vinst för att minska påverkan från koldioxid och vi på Kung Markatta brinner för att välja ekologisk mat som värnar om den långsiktiga hållbarheten.

 

Vilken är din egen favoritbutik – och varför?

Jag kan ju inte avslöja exakt vilken som är min personliga favorit men som foodie blir jag alltid glad av att gå in i butiker som inspirerar med spännande produkter, härliga exponeringar, mycket grönt och en trevlig atmosfär. Då kan jag stanna länge i butiken!

Du använder en föråldrad webbläsare. Sajten kommer inte fungera som förväntat i din webbläsare. Vänligen uppgradera din webbläsare för att öka din upplevelse och säkerhet.