jerry_rosengren

Vi fick en pratstund med Jerry Rosengren, butikschef på ICA Kvantum Malmborgs Mobilia; den andra Nivå 5-butiken i vårt land och vinnare av kategori Eko och Fisk i Malmö Cityguide 2021.

Först; stort grattis! Hur kändes det att nå nivå 5 och vinna bästa hållbara fisk och bäst på eko?

Det känns så kul att få ett kvitto på att vi gör något rätt! Detta sporrar oss till att bli ännu bättre framöver. När det gäller hållbar fisk är det något vi har arbetat med i snart 15 år. Vi var en av de första butikerna i Sverige som blev MSC och ASC certifierade och vi har alltid tyckt det har varit viktigt med hållbara val av livsmedel och säkra en god morgondag. När det gäller eko har vi alltid försökt ha ett stort sortiment och vara noga med att skylta upp det i våra butikshyllor, så att kunderna enkelt kan göra hållbara val när de handlar.

Ekologisk mat och dryck, hur ser du på den utvecklingen hos er?

Försäljningen ökar hela tiden och kunderna efterfrågar mer och mer ekologisk och hälsosam mat. Vi kan också se att många kunder uppskattar mat utan tillsatser.

Berätta hur du själv engagerar dig i hållbarhetsfrågor i din butik?

Vi försöker få alla i vårt arbetsteam att engagera sig i hållbarhet; vi alla vill att våra barn skall få växa upp i en bättre, mer hållbar framtid! Vi försöker ständigt komma på nya idéer och hitta nya sätt som kan göra vår butik mer hållbar och hjälpa kunderna att fatta bättre, miljömässiga val.

Vi har under året börjat plantera tomater och andra grönsaker med skönhetsfel (som ej går att sälja) på butikens tak, som vi sedan säljer som våra egna tomatplantor. Således får alla i butiken med egna ögon se att många saker går att återanvända; vi skapar nya användningsmöjligheter och nyttjar kretsloppet till max. Vi är även aktiva i sociala medier för att hänga med i utvecklingen och få inspiration av andra, för att ständigt utveckla vårt hållbarhetsarbete med mål att bli en klimatneutral butik.

Vad tycker du är roligast att jobba med kopplat till hållbarhet?

Att vi skapar en god morgondag och en bra planet för framtida generationer. Att se resultatet av det arbete vi gör; till exempel att elkostnaderna kraftigt har minskat och att matsvinnet nästan är obefintligt i relation till vår omsättning; det gör att det blir extra kul att gå till jobbet och inspirerar oss till att ta nya tag. En del av matsvinnet skänks till våra mathjältar som varje vecka hämtar upp mat/varor med skönhetsfläckar; det ger en härlig energi när andra får nytta av produkter som annars hade kasserats.

Vad är den största utmaningen/svårast?

Den största utmaningen är att hjälpa konsumenten att minska sitt matsvinn hemma och inspirera till mer hållbara alternativ, i stället för lågpris. För oss är det alltid kunden som bestämmer; vi ska ha alla alternativen och skapa valmöjligheten att kunna välja det som passar en själv bäst, men med information kan vi upplysa om varför hållbara produkter, i det långa loppet, kan vara både bättre och billigare. Men kunden är vår chef och den som i slutändan bestämmer.

Vad är det som gör Ica Kvantum Malmborgs Mobilia så speciell?

Vi vill säga att vi har lyckats med den röda tråden; att skapa en hållbar matbutik som genomsyrar alla områden och avdelningar. Till exempel: sortiment, el, avfallshantering, personal och matsvinn.

Något annat du vill passa på att skryta om?

Vår vision att bli helt klimatneutrala! Vi arbetar med en utvärdering av vårt klimatavtryck för 2020 och undersöker möjligheten att klimatkompensera för den sista biten. I det längre perspektivet vill vi slippa klimatkompensera och klara det själv i vår drift.
Detta är lite klurigt och vi arbetar just nu med att fatta beslut i dessa frågor.

 

Ta del av Malmö Cityguide här!

Du använder en föråldrad webbläsare. Sajten kommer inte fungera som förväntat i din webbläsare. Vänligen uppgradera din webbläsare för att öka din upplevelse och säkerhet.