Sebastiangabot_orebro

Hej Sebastian Gabot, butikschef på en av Sveriges mest hållbara matbutiker: ICA Maxi Stormarknad Universitetet. Stort grattis till utmärkelserna!

Hur kändes det att nå nivå 5 och vinna bästa hållbara brödavdelning och bäst på eko?

Vi är superstolta över detta såklart. Efter fjolårets nomineringar fick vi blodad tand och det inspirerade oss att investera ytterligare tid och pengar. Hållbarhet är på riktigt det viktigaste vi har och vi tänker göra allt i vår makt för att fortsätta vara ledande genom investeringar och genomförande av samarbeten som gör skillnad!

Berätta hur du själv engagerar dig i hållbarhetsfrågor i din butik?

Jag har förmånen att arbeta med min handlare Patrik som ger mig och resten av butiken 100% mandat att utveckla hållbarhetsinitiativen fullt ut! Ett tips är att utse en hållbarhetsansvarig som hjälper till att förankra handlingsplaner på bredden för alla medarbetare. Jag brinner extra för att minska det brännbara avfallet för butiken. Vi spelar in små filmer med goda exempel som vi lägger ut internt och det gör verkligen skillnad.

Vad tycker du är roligast att jobba med kopplat till hållbarhet?

Att på riktigt förändra våra kunders beteende och vara en ambassadör för Hållbara val i vardagen. Kan jag få kunden att panta mer och förklara hur lätt det är att få ett digitalt kvitto, berätta hur vi bakar vårt bröd ekologiskt och se till att kunderna tar med sig egna flergångspåsar – då mår jag bra!

Vad är den största utmaningen/svårast?

Att övertyga kommunen om att satsa mer på plaståtervinning från dagligvaruhandeln. Idag gör vi det själva med vår partner PreZero.

Anser du att miljö- och hållbarhetsarbetet gör matbutiker mer attraktiva och uppskattas av kunder?

Definitivt! Det sporrar oss att fortsätta utveckla nya produkter och våga satsa på nya innovationer. Våra kunder förväntar sig att vi tar ansvar och visar vägen.

Ekologisk mat och dryck, hur ser du på den utvecklingen hos er?

Den är top of mind hos oss och våra kunder! Nästa steg är ett ekologiskt konditori. Vi ser vi till att det ekologiska inkl KRAV-sortimentet prioriteras i hyllan.

Hur arbetar ni för att få kunderna att välja mer grönt och vegetariskt?

Vi har förmånen att arbeta med många lokala leverantörer som utvecklar nya artiklar och säkerställer en hög kvalitet; det medför att kunderna vågar testa.

Vad är det som gör ICA Maxi Stormarknad Universitetet så speciell?

Vi kombinerar vår vision att vara Örebros Matmecka med att vara först med nya satsningar såsom stadsodling, Sveriges största pantstation, ekologiskt bageri, datumrabatten och scooter- & elbilsladdare.

Du hittar hela guiden här: Örebro Cityguide

Du använder en föråldrad webbläsare. Sajten kommer inte fungera som förväntat i din webbläsare. Vänligen uppgradera din webbläsare för att öka din upplevelse och säkerhet.