ekobutiken

I måndags, den 16 augusti, lanserades Örebro cityguide; en kartläggning över stadens mest hållbara fullsortiments-matbutiker. Här hittar vi några av Sveriges mest hållbara matbutiker; främst ICA Maxi Stormarknad Universitetet som lyckas ta sig hela vägen upp till den högsta nivån, Nivå 5 i vår kartläggning. Men vi vill även passa på att lyfta och hylla en liten, grön butikpärla – belägen i stadens grönaste oas; stadsparken. Vi fick en pratstund med Matilda, ägare av Ekobutiken i Örebro.

Hej Matilda! Hur länge har butiken funnits och hur kom det sig att ni startade ekobutiken?

Vi har numera bara en butik; Ekobutiken i stadsträdgården. Tidigare, under en period, hade vi  även en liten butik uppe på stan. Jag, Matilda äger butiken och jobbar där tillsammans med en fast anställd och en timanställd. Butiken startades av min mamma, Britt-Louise och slog upp portarna 1998. Jag har arbetat där sedan 2010 och tog över rodret våren 2018.

Ekobutiken startades med en dröm att kunna erbjuda kunderna ekologisk mat och hållbart producerade kläder. I början var utbudet inte speciellt stort och delar av lokalen användes till att lyfta fram lokala konstnärer och hantverkare. Med åren har både utbudet och efterfrågan av ekologiska och miljövänliga produkter vuxit och lokalen har byggts ut i två omgångar bla med ett kylrum för frukt och grönsaker. Sortimentet i butiken har vuxit och innefattar numera förutom livsmedel och kläder även hygienartiklar och leksaker.

Vad betyder hållbar handel för dig?

Vår tanke har varit och är fortfarande att kunna erbjuda produkter som har både människans och naturens bästa i åtanke.

Vad tycker du är roligast att jobba med kopplat till hållbarhet?

Roligast är att få möta alla duktiga och engagerade matproducenter och entreprenörer som brinner för att kunna producera och förädla hållbara livsmedel och produkter.

Vad är den största utmaningen/svårast?

En av våra utmaningar är att alltid ha fullt utbud alla dagar om året. Vissa leverantörer kan ha svårt att få fram sina produkter alla dagar året om och med många små producenter och leverantörer ökar risken att inte kunna erbjuda fullt sortiment jämt. Samtidigt tycker vi det är viktigt att ha många olika leverantörer, stora som små för att kunna få ett brett och spännande sortiment. Det är genom alla våra underbara leverantörer som vi blir starka.

Hur upplever du att köpbeteendet gällande ekologiska varor har utvecklats de senaste åren?

Jag upplever att efterfrågan och medvetenheten kring ekologiska och hållbara produkter har ökat. Fler och fler ställer högre krav på vad de konsumerar.

Vad tror du skulle kunna påverka så att fler väljer att handla Fairtrade eller ekologiska alternativ?

Jag hoppas att handeln med ekologiska och hållbara produkter fortsätter att öka och synliggörandet av dessa produkter spelar en viktig roll. Vår önskan är att ekologiska och hållbart producerade produkter ska vara en självklarhet.

Vad säljer bäst, mindre bra i butiken?

Vi säljer allra mest av frukt, grönsaker och nötter. Nu under Corona-pandemin har försäljningen av mjöl fått ett stort uppsving av alla hemmabagare. Vi har under en period sålt mindre av leksaker och kläder än normalt men då dessa produkter spelar stor roll i vårt tänk kring en hållbar konsumtion kommer dessa finnas kvar i vårt utbud.

Har ni något form av samarbete med det lokala näringslivet – med samhället i övrigt?

Vi är lyckligt lottade som har många skickliga lokala matproducenter och entreprenörer och har flera lokala samarbeten, bla med odlare, biodlare, mjölnare, bagare, och grönsaksförädlare. Vi har även en lokal fårglassproducent, men där har vi tummat på vår regel om att bara ta in ekologiska livsmedel.

Något du vill passa på att skryta om, som ni är extra stolta över?

Vi är stolta över att fått vara med så länge och fått möjligheten att tillsammans med våra leverantörer och kunder växa och utvecklas som ekobutik. Vi är stolta över vårt breda sortiment och alla våra fina produkter som vi erbjuder. Nu kommer hösten och vårt grönsaksrum fylls på med mer och mer närproducerade grönsaker, det värmer alltid lite extra i eko-hjärtat!

 

Hitta hit: Ekobutiken i Stadsträdgården, Floragatan 1, 702 13 Örebro

Du använder en föråldrad webbläsare. Sajten kommer inte fungera som förväntat i din webbläsare. Vänligen uppgradera din webbläsare för att öka din upplevelse och säkerhet.