Vi fick en pratstund med Linda Persson, Willys Planteringen, som vann titeln Årets Butiksledare i White Guide Green 2021 Helsingborg.

Hur kändes det att vinna titeln?

Det var en riktig ära faktiskt!

Berätta hur du själv engagerar dig i hållbarhetsfrågor i din butik.

Jag tycker det är viktigt att vi pratar om det på en bred nivå. Alla, oavsett position i butiken, kan påverka hur vi arbetar med hållbarhet, oavsett om det handlar om att sortera återvinningen rätt i fikarummet, eller om det handlar om att få ut kylvaror som kund ångrar i kassan innan det är för sent. Vi jobbar ju väldigt mycket efter ”varje krona räknas”, och detta tycker jag verkligen att man kan omsätta i hållbarhetsfrågor också, men snarare med tanken ”varje insats räknas” som motto istället. Det underlättar även att vi har ett fokus på hållbarhet från kedjans håll. Tack vare vårt arbete med miljö och hållbarhet så blev det till exempel ett enkelt val för mig personligen att välja el som var märkt med ”Bra miljöval” när jag flyttade nyligen. Det vi gör på jobbet kan såklart även bidra till hur vi tänker i våra egna hushåll i slutändan.

Vad tycker du är roligaste att jobba med, kopplat till hållbarhet?

Jag skulle vilja säga att det roligaste är att skapa engagemanget! Det finns många miljökämpar i butiken, men som knappt är medvetna om den insats de faktiskt gör. Vi försöker jobba mycket med att skänka till vår samarbetspartner inom VIS (välgörenhet istället för svinn) istället för att slänga, och bara den känslan att sakerna faktiskt kommer till nån som behöver det, gör ju att det känns riktigt bra. Det känns även roligt att jobba i en kedja som rullar ut nya hållbara lösningar konstant, bara idén med våra svinnsmarta lådor på frukten är fantastisk. Det känns betydligt bättre att faktiskt veta att någon kan göra något vettigt av detta, som vi tidigare har kastat. Det finns många roliga saker att jobba med, men i grund och botten är det att skapa engagemang, och ju bredare det är desto lättare blir det!

Vad är svårast?

Det svåraste är nog att hitta balansen kopplat till inköp. Att tänka svinnsmart samtidigt som vi inte vill att våra kunder ska gå utan matvaror är ju såklart en väldigt tuff balansgång, även om det är en rolig utmaning!

Vad gör du för att lyckas engagera din personal i hållbarhetsfrågor?

Återigen så handlar det om att involvera våra medarbetare. Vi jobbar med enkla saker som att ha ett rullande schema för att tömma vår återvinningsstation i fikarummet. Det leder ju också till ett ökat intresse att sortera rätt från början, så det blir enklare att tömma när det är ens egen tur. Jag skulle aldrig klara att utföra ett hållbart arbete om jag inte hade mina medarbetare med mig, så det är viktigt att man som sagt pratar mycket om det, och framför allt att vi får ut att alla bär ansvaret för vad som händer både i butik och på lager. Den svåra biten är ju ofta att ta det från verkstad till handling, men här är det viktigt att jag som butikschef går i första led och visar att det är viktigt för oss alla.

Lyft tre saker i din butik som du är extra stolt över, kopplat till hållbarhet.

1) Att vi arbetar tillsammans som ett starkt team!

2) Att vi faktiskt har lyckats plocka bort flera tömningskärl, och nu även minskat till en tömning i veckan av organiskt avfall – vilket såklart innebär att vi kastar mindre

3) Att vi har ett samarbete med Hemlösas Hus, där vi verkligen skänker saker som gör nytta för någon annan.

 

Du använder en föråldrad webbläsare. Sajten kommer inte fungera som förväntat i din webbläsare. Vänligen uppgradera din webbläsare för att öka din upplevelse och säkerhet.