bc_granby

Hej Johan, hur länge har du arbetat som butikschef på ICA Kvantum Gränby i Uppsala?

​Jag har arbetat i företaget i 30 år och varit butikschef i 10 år.

Din butik nådde högsta nivå (Nivå 5) i White Guide Greens kartläggning av Sveriges mest hållbara städer; vad för arbete ligger bakom det?

​Vi har sedan start haft en långsiktig plan kring hållbarhet och det är en del av vår vardag. Vi gillar att peppa våra engagerande medarbetare till att komma med smarta förbättringar och ta vara på dessa.

Tillsammans med personalen arbetar ni varje år fram ett antal punkter inom hållbarhet som får lite extra uppmärksamhet, vad fokuserar ni främst på i år?

Utifrån våra miljömål så väljer vi ut några delar som vi fokuserar lite extra på, i år har vi förstoringsglaset riktat på svinn och skyltning i butik. Svinnet har vi stort fokus på då det oftast gäller att komma åt rotorsaken till att varor inte säljer eller får kasseras. Därför jobbar vi kontinuerligt med utbildning och att uppdatera våra rutiner. Vi har också kockens val i vår lunchmeny där vi lagar rätter på de varor som är på väg att gå ut i datum. I butiken skall det vara enkelt att göra medvetna val för kunden, vi skyltar upp ekologiska varor och ger tips på smarta hållbara val.

Vilken är den enskilt viktigaste frågan, när det kommer till hållbarhet inom dagligvaruhandeln, enligt dig?

För oss är det sortimentet där vi kan påverka mycket och alltid vara på tå när det gäller nyheter och trender. För övrigt är svårt att peka på en enskild fråga då det är många led som är berörda. Men med medvetna konsumenter så ökar trycket på alla att jobba i en hållbar riktning. Därför tror jag att det vi kan göra är att fortsätta att inspirera och informera våra kunder på ett enkelt sätt. Att fokusera på vad vi kan vi göra och påverka här och nu tror jag kan göra skillnad.

 Hur har era kunder förändrats under åren; har de blivit mer medvetna om frågor kring hållbarhet?

Kunderna är väldigt medvetna idag och vi alltid är lyhörda för förbättringar. Vi uppskattar alltid en bra dialog med kunderna och som ett led i vårt hållbarhetsarbete har vi tagit fram egna märkningar i butiken. Vi sätter hyllvippor på ekologiska produkter ”Eko är reko” samt ”Lokalt från våra vänner” för att göra det enkelt för våra kunder att hitta.

Ekologisk mat och dryck, hur ser du på den utvecklingen på ICA Kvantum Gränby?

Jag kan konstatera att de senaste 5 åren har utvecklingen av sortimentet tagit fart ordentlig och vi ser att efterfrågan fortsätter öka. I dag är det lätt för kunderna att hitta just sin favorit då det finns betydligt fler val bland ekologiska produkter. Att ha tät kontakt med våra lokala leverantörer och förståelse för deras arbete hjälper oss i vår utveckling. Positivt är att prisbilden på flera områden har förändrats så att prisskillnaden mellan konventionella och ekologiska varor har minskat.

Hur har pandemin påverkat efterfrågan på hållbar mat och dryck tycker du?

Där ser jag ett större fokus på hälsosam mat och att kunderna valt att lägga lite extra tid på att laga mat hemma. Framför allt har intresset ökat på matvaror med hög kvalité och att man ofta väljer svenskt eller lokalproducerad mat.

Vad är det som gör ICA Kvantum Gränby så unik tycker du själv?

Vår kunskap, motivation och engagemang hos personalen gör att kunderna känner sig trygga hos oss.

 

Ta del av hela guiden här.

Du använder en föråldrad webbläsare. Sajten kommer inte fungera som förväntat i din webbläsare. Vänligen uppgradera din webbläsare för att öka din upplevelse och säkerhet.