Sveriges mest hållbara matbutiker korade – här är vinnarna i White Guide Green 2018!

30 maj, 2018

Under kristallkronorna på Grand Hotel i Stockholm har idag den första upplagan av White Guide Green lanserats och årets mest hållbara matbutiker utsetts.

Vinnarna i White Guide Green 2018. Foto: Magnus Sandberg

Av omkring 350 testade matbutiker runt om i landet, från Haparanda i norr till Trelleborg i söder, har 50 gått vidare och är nominerade i huvudkategorin Årets Hållbara Matbutik i White Guide Green. Kriterierna för bedömningen av butikerna är framtagna tillsammans med Världsnaturfonden WWF och tittar på alltifrån hur butikerna arbetar med sitt utbud, utbildningen av personalen, matsvinn och avfall till energiförbrukning  och hållbarhetskommunikation ut mot kunderna.

Under eftermiddagen delades pris ut i tio olika kategorier under ledning av konferenciererna Sébastien Boudet och Sandra Mastio. Syftet med White Guide Green är att lyfta hållbarhetsarbetet i svenska butiker:

 

”Dagligvaruhandeln i Sverige måste öka tempot och vi kunder måste bli bättre på att utöva påtryckningar, ta vårt ansvar helt enkelt. Det är först när vi kunder kräver en förändring, som en förändring kommer att äga rum. White Guide Green är ett sätt att vägleda kunderna till mest hållbara matbutikerna i Sverige.” säger Pär Bergkvist, initiativtagare till White Guide Green och VD för Bergkvist Publishing och White Public som ger ut White Guide Green.

”Världsnaturfonden WWF engagerar sig i White Guide Green eftersom dagligvarubutiker är viktiga aktörer för att vi ska se en hållbar konsumtion av mat. Det är ett sant nöje att se de ledande matbutikerna i Sverige premieras på detta sätt. Nu måste vi se till att nivån lyfts generellt och att alla butiker kan inspireras och bli bättre, så det blir lättare för konsumenter att göra bra val i butik. Det finns mycket kvar att jobba med innan vi på WWF är nöjda och butikerna gör sitt för att vi ska hålla oss inom planetens gränser.”,säger Anna Richert, Senior expert Hållbart mat på WWF

 

Här är vinnarna i samtliga 10 kategorier i tidernas första White Guide Green:

 • Årets Hållbara Matbutik: ICA Kvantum Lidingö

En uppdaterad, kompetent och ansvarsfull matbutik där medarbetarna fungerar som inspiratörer och gröna ambassadörer – och där ledningen har siktet inställt på såväl dagens som morgondagens kunder.”

 

 • Årets Hållbara Föregångare: Paradiset Södermalm, Stockholm

En genomtänkt, ansvarsfull och modig matbutik som värderar och respekterar djur, människa, natur och miljö lika högt. Butiken är en relevant samhällsröst och en föregångare inom hälsa och hållbarhet i Sverige.”

 

 • Årets Hållbara Butiksledare: Niklas Höglind, Stora Coop Borås

För ett stort och genuint engagemang i hållbarhetsfrågor samt en unik förmåga att entusiasmera både dagens och morgondagens kunder i hur maten påverkar vårt jordklot.”

 

 • Årets Hållbara Handling: ICA Kvantum Gislaved – Först i Sverige med att sluta sälja plastpåsar

 

 • Årets Stora Vegopris: Coop Forum Visby – Mer vego med hjälp av musik, kreativitet och lekfullhet

 

 • Årets Stora Fiskpris: ICA Supermarket Torgkassen, Uppsala – Djup kunskap om gröna fiskar och skaldjur

 

 • Årets Stora Gröna Pris: ICA Supermarket Stop Täby – Grön ut i fingerspetsarna!

 

 • Årets Stora Svinnpris: Coop Leksand – Utbildar kunderna i att lukta och smaka

 

 • Årets Stora Köttpris: ICA Freijs Livsmedel, Lyrestad – Levande lanthandel med passion för kött

 

 • Årets Stora Ekopris: Coop Forum Sisjön, Göteborg – Ett samspel mellan kunder och butik

 

Mer information:

 • För pressfrågor, kontakta ansvarig utgivare Pär Bergkvist: par@bergkvistpublishing.se
 • För mer information om White Guide Green, besök whiteguidegreen.se eller kontakta projektledare Sofia Nordlund: sofia@bergkvistpublishing.se
 • Tipsa om butiker för White Guide Green 2019: whiteguidegreen.se/tipsa-oss
 • White Guide Greens jury är opartisk och oberoende, varken dagligvaruhandelns aktörer eller White Guide Greens samarbetspartners har möjlighet att påverka nomineringar och vinnare. Detta gäller samtliga kategorier, även de som presenteras i samarbete med en extern part.